Vážení zákazníci, z důvodu povodní je možné zpožděné dodání vašich zásilek, děkujeme za pochopení.

Centrální jednotka

Základem každé chytré domácnosti je centrální jednotka, která hraje klíčovou roli. Právě nad jejím výběrem byste se měli při plánování své chytré domácnosti důkladně zamyslet.


Zdravím všechny příznivce Smart technologií
Dnes se společně podíváme na první produkt od My Smart Home. Základem každé chytré domácnosti je centrální jednotka, která hraje klíčovou roli. Právě nad jejím výběrem byste se měli při plánování své chytré domácnosti důkladně zamyslet.

Doporučuji si před nákupem prozkoumat aplikace, které výrobce nabízí nebo které centrální jednotka podporuje. Zjistěte, zda vám budou vyhovovat, jaké mají možnosti nastavení scénářů, a jak náročné je tyto scénáře vytvářet. Pozor, u některých výrobců je například omezený počet komponent, které lze do aplikace nahrát zdarma. Důležité je také zjistit, jaké protokoly dané zařízení podporuje a jaké produkty a značky můžete do zařízení integrovat.
Ještě jedna rada: nezapomeňte se podívat na dosah zařízení a jaké možnosti jsou k dispozici pro případné řešení nedostatečného dosahu.

Připadá vám to složité?
Věřte, že to není až taková věda. Pokud to se Smart technologiemi myslíte vážně, za pár dní si projdete všechny potřebné informace a uděláte si jasno. A pokud budete stále váhat, v My Smart Home vám rádi pomohou i s výběrem centrální jednotky.

Nyní se dostáváme k centrální jednotce, kterou jsem si vybral já. Po týdnu rozhodování mezi Home Assistant Green a Homey Pro a po konzultaci s technikem jsem nakonec zvolil Homey. Probrali jsme všechny důležité aspekty, včetně podpory daných zařízení, velikosti uživatelské komunity a frekvence vydávání aktualizací. Tyto informace považuji za velmi důležité. Čtením diskusí, článků a sledováním videí se nejen učíte, ale také můžete získat inspiraci pro skvělé nápady.

Zaměřil jsem se také na to, jak přívětivý je dashboard a jaké mi umožňuje možnosti nastavení. A právě zde narážíme na podporu zařízení a roli komunity. Tým Homey vyslyšel volání a představil první verzi dashboardu s plným nastavením z vaší strany. V ten moment už pro mě nebylo co řešit.

Homey

Teď Vám trochu představím Homey
Tento chytrý domácí hub umožňuje centralizované ovládání různých smart zařízení a podporuje širokou škálu protokolů, jako jsou Z-Wave, Zigbee, Wi-Fi, Bluetooth a další. To znamená, že můžete propojit a ovládat zařízení od různých výrobců – chytrá světla, termostaty, zámky, senzory, kamery a mnoho dalšího.

Homey umožňuje vytvářet komplexní automatizace a scénáře (tzv. "Flows"), které vám například umožní automaticky ovládat světla podle denní doby, zabezpečit domov v době vaší nepřítomnosti nebo dokonce spravovat energetickou spotřebu. Vše lze jednoduše ovládat pomocí mobilní aplikace nebo hlasových asistentů, jako jsou Google Assistant a Amazon Alexa. Je to výkonné a uživatelsky přívětivé řešení pro ty, kteří chtějí mít chytrou domácnost plně pod kontrolou.

V dalším článku vám popíšu své dojmy z balení, samotného zařízení a první instalace. Založíme účet, připojíme první zařízení a vyzkoušíme si jednoduchou automatizaci.

Samozřejmě, nechci vychvalovat jen Homey – vše záleží na vašich preferencích, ceně zařízení, poplatcích a na tom, co od chytré domácnosti očekáváte. Někomu bude vyhovovat úplně jiný systém.

S přátelským pozdravem,
Jiří a My Smart Home